Geschiedenis

Voortzetting van een passie met andere middelen

photographic_instant
klik
In 1978 werd ik als violist in een band gevraagd. Daar begon het opnemen van de eigen muziek, in onze oefenruimte, later in de studio van Oktopus. Na de teloorgang van de band in 1982 begonnen met muziekopnames als Studio WHG in Amsterdam.

Opnames van lokale popbands

Er kwam van alles voorbij in mijn kelderstudio: rock, pop, close-harmony, meidenpop, filmmuziek en Turkse ballades. De opnames gebeurden met een achtsporen Otari recorder, een twintig-kanaals mengpaneel van D&R, een Roland echo/chorus/galmapparaat en geweldige Tannoy monitors. De koptelefoons kwamen uit een afgedankt talenpracticum! De apparatuur werd door mij flink aangepast en omgebouwd: de mengtafel kreeg diverse extra toeters en bellen, de Roland werd gesplitst in drie aparte effectapparaten. Voorzichtig werd het arsenaal microfoons uitgebreid, er kwam een mooie veergalm bij, the Great British Spring, later een Yamaha digitale galm. Afstandbedieningen maakte ik zelf, voor de recorders, voor het cassettedeck. Voor de opname van de Turkse muziek heb ik een Neumann condensatormicrofoon geleend, die had ik zelf nog niet. Mijn ervaring groeide ook, avond aan avond zat ik in mijn studio. Er kwam een klant die wilde dat ik uit een gemaakte opname een heel couplet zou weghalen. Ik had wel in commentaarstem-opnames geknipt, maar knippen in muziek, dat had ik nog nooit gedaan! En professionele tape was duur. Daarom het knippen geoefend met een kopie op goedkope tape. En, het is gelukt!

Klassieke muziek

In 1984 kwam de legendarische P. Hans Frankfurther in beeld. Na een klusje voor zijn partij, D66, vroeg hij mij bij de net opgerichte Concertzender te komen als vrijwilliger. Dat begon met de studiotechniek voor radio-uitzendingen, maar veranderde al snel in het opnemen van klassieke muziek op lokatie. Dat was echt ‘mijn ding’. Tussen 1987 en 1991 maakte ik zo’n vijfhonderd live-opnames, soms wel drie per week, naast een volledige baan. In 1991 de baan opgezegd en toelatingsexamen gedaan aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag voor de opleiding Muziekregistratie, na drie jaar het diploma gehaald. Ondertussen al volop aktief als freelancer: cd editing, geluid bij video, audiovisuele producties, live-opnames, cd-opnames, docent opnametechniek.

You need to install or upgrade Flash Player to view this video, install or upgrade here:
Get Adobe Flash player

Overleg
Opname Villa Lobos